Térdízület törés


Boross György Kell operálni a térdkalácstörést, vagy elég a gipszrögzítés?

fájdalom a vállízület mellkasának területén folyadék a vállízületben sérülés után

Mindenki kíváncsi erre, főleg ha megsérül. A térdkalács patella sok más csontunkhoz képest viszonylag kisméretű, törése mégis kellemetlen sérülés.

térdízület törés az ujj rheumatoid arthritis

Tulajdonképpen a térdet nyújtó ín-izom rendszerbe beilleszkedő csontról van szó, amely a combizmok erejét a lábszár felé közvetíti. A sérülés indirekt és direkt erőbehatásra jöhet létre, előbbi esetben megfeszített combizom melletti hirtelen térdhajlítás, utóbbiban térdre térkalácsra esés okozza a bajt.

Porcleválás: Vigyázzunk a sportolás során

Felismerése nem nehéz — duzzanat, nyomásérzékenység tapintható —, különösen elmozdult, szétcsúszott esetben.

Ilyenkor jól érezhető a térkalács eredeti helyén lévő besüppedés a két eltávolodott csontdarab között, a végtagot a sérült nem tudja nyújtva emelni.

csípő-coxarthrosis kezelés

Természetesen nem hagyható el a röntgenvizsgálat, amely a részleteket is megmutatja, és a kezelési terv felállításához nagyon fontos. A térdkalács töréseit a következő csoportokba soroljuk: 1. A kezelés a törés típusától függ, lehet műtét nélküli és műtéti.

A térd működésének animációja

Ha nem operálunk, akkor általában combtőtől a boka fölötti magasságig érő, 10 fokban hajlított helyzetű gipsztokot kap a sérült. Ezt a rögzítést négy-hat hétig kell viselni.

A porcleválás

Ma már elterjedtek a levehető, csuklós térdrögzítők, melyek bizonyos térdkalácstörés-típusoknál szintén alkalmazhatók. Ha nagy mennyiségű kóros ízületi folyadékot legtöbbször vérömleny észlelünk, azt a műtét nélküli kezelés előtt le kell bocsátanunk megfelelő vastagságú tű és fecskendő segítségével.

  1. Pocleválás, térdfájdalom, meniszkusz sérülés kezelése
  2. Fáradásos sportsérülések, futótérd, ugrótérd | tanyaforum.hu – Egészségoldal | tanyaforum.hu
  3. IX Térdtáji törések
  4. Térdsérülés tünetei és kezelése - HáziPatika

Ha műtéti ellátás szükséges — elmozdult törések esetén —, azt mihamarább el kell végezni. A beavatkozás célja térdízület törés térdkalács és a rajta lévő ízületi felszín lépcsőképződés-mentes helyreállítása.

duzzadt kezek fájó ízületek, mint hogy kezelje csípő sérülések a sportolókban

Szóba jövő műtéti megoldások: húzóhurok, körkörös dróthurok, csavaros rögzítés, valamint ezek kombinációja. Előfordul — több darabból álló, illetve romtöréseknél —, hogy kisebb morzsalékony csontdarabokat végleg el kell távolítani.

Porcsérülések

Ritkán, de szóba jöhet — például apródarabos romtörések esetén — a térdkalács teljes eltávolítása. Mindkét esetben fontos, hogy helyreállítsuk a lábszárfeszítő izom-ín rendszer egységét. A műtéti megoldások után is célszerű valamilyen rögzítést alkalmazni. Szövődményként jelentkezhet fertőzés, a fémanyagok lazulása, az egyenetlenség miatt kialakuló ízületi kopás.

Az utókezelés a törés típusától és a páciens együttműködő készségétől is függ: Stabil műtét utáni helyzet esetén egy-két nap után elkezdhető az irányított tornakezelés.

glükozamin-kondroitin gyógyszertár ru

Térdízület törés törések után inkább gipsztokot helyezünk fel hat hétre, majd azt követi a mozgatás. A fémeltávolítás általában hat hónappal a műtét  után javasolt.

Páll Zoltán Létrehozva: Páll Zoltána FájdalomKözpont sebésze, traumatológus, sportorvos azokra a tünetekre hívta fel a figyelmet, amelyeket azonban fontos lenne kivizsgálni. Milyen tünetek jelentkezhetnek a térdfájdalom mellett?

Ezek is érdekelhetik.