Gyógyszeres kezelés. Gyógyszeres kezelés: klasszikus kemoterápiák és célzott terápiák


Célzott daganatterápia

Mit kell tudni a célzott daganatterápiáról? A célzott daganatellenes kezelések megjelenése az utóbbi évek gyógyszerkutatásának és fejlesztésének nagy vívmánya.

Torok fájdalom, gyulladás megszűntetés 24 órán belül

A hagyományos alkalmazott kemo- és sugárterápiás kezelésekkel szemben itt már sikerült elérni, hogy — amennyiben a beteg daganata alkalmas a célzott kezelésre —  a daganatsejtekre úgy hasson a kezelés, hogy az egészséges sejteket, szöveteket a lehető legkisebb mértékben  érintse. A célzott kezeléseket ma még ugyan sokszor kemo- vagy sugárterápiával kombináltan alkalmazzák, egyes esetekben azonban már lehetőség van az elsővonalbeli és kizárólag célzott gyógyszerrel történő kezelésekre is.

Az, hogy egy adott tumor esetén alkalmazható-e célzott daganatterápia, molekuláris diagnosztikai vizsgálattal ellenőrizhető.

Mit nevezünk célzott daganatellenes kezelésnek?

Mit nevezünk célzott daganatellenes kezelésnek? A célzott daganatterápia egy gyógyszeres kezelés, amelybe többféle, egymástól akár eltérő mechanizmusú, de minden esetben kifejezetten a daganatsejtek növekedésére és osztódására ható, vagyis célzott gyógyszeres kezelési mód tartozik.

A célzott kezelések lényege elsősorban a hagyományosan alkalmazott, kemo- vagy sugárterápiás kezelésekkel szembeállítva érthető meg. Ezek a kezelések  nem csak a daganatsejtekre, hanem más, egészséges sejtekre is erőteljesen hatnak bár hozzá kell tenni, hogy ezen a területen is rengeteg kutatás zajlik annak érdekében, hogy a terápiákat minél célzottabbá tegyék. A szelektivitás hiánya elsősorban a jelenlegi kemoterápiás kezelésekre igaz.

zsibbadás artritiszben láb artrózis ödéma kezelés

A citosztatikus gyógyszerek ugyanis a tumorsejteken kívül más, szintén gyors osztódással jellemezhető sejttípusokat is károsíthatanak. A sugárterápia esetében ez egyre kevésbé van így, ott ugyanis a kezelés megkezdése előtt — modern képalkotó eljárások alkalmazásával — egyre pontosabban megtervezhető, hogy hová irányítsák a sugárnyalábot.

Milyen módon gátolják a tumornövekedést a célzott daganatellenes kezelések?

gél kenőcsök térdízület ízületi gyulladás esetén

A célzott kezelések mögött meghúzódó alapelv megértéséhez ismernünk kell, hogy miként zajlik a kommunikáció a daganatsejteken belül, és milyen módon jut el a daganatsejt örökítőanyagához a növekedésre és osztódásra sarkalló utasítás. A daganatkeletkezés folyamatát leegyszerűsítve, léteznek olyan fehérjék, amelyek normális esetben is a sejtek egészséges növekedését serkentő jeleket fognak fel és közvetítenek a sejt szabályozó központja, a sejtmag felé.

A sejtmagban található az örökítőanyag, vagyis a DNS, amely bizonyos parancsok hatására képes beindítani a sejtnövekedés, illetve a sejtosztódás folyamatait.

Számos új gyógyszer került törzskönyvezésre, világszerte csaknem gyógyszermolekulánál zajlanak jelenleg is a klinikai vizsgálatok, és hetente jelentik be a kutatók, hogy újabb, feltehetően gyógyszercélpontnak is alkalmas génváltozatokat találtak. A célzott kezelések a hagyományos kezelésekkel - kemoterápia, sugárkezelés, műtét - szemben egy meghatározott molekuláris célpontra irányulnak. Ez a célpont általában egy fehérje, amelyet egy olyan gén kódol, amely valamely mutáció miatt meghibásodott.

Egy rendkívül  szigorúan szabályozott folyamatról van szó, amelyben többszintű és igen bonyolult ellenőrző mechanizmusok biztosítják, hogy a sejtek ne indulhassanak bármikor féktelen és szabályozatlan  osztódásnak. Az osztódási folyamatoknak minden sejttípus esetében megvan a maga ideje: a sejtek gyógyszeres kezelés része megőrizheti osztódóképességét, a végérvényesen elkötelezett sejtek ezzel szemben akár teljesen el is veszíthetik ezt.

A sejtosztódás jeleit közvetítő fehérjék génjeiben azonban különféle hibák, vagyis mutációk alakulhatnak ki.

 1.  Сьюзан, ты же говорила с .
 2.  - Я должен выключить свет.
 3. В эпоху цифровой связи понятие неприкосновенности частной жизни ушло в прошлое.
 4. Gyógyszeres kezelés: klasszikus kemoterápiák és célzott terápiák
 5. Gyógyszeres terápia | Gyógyszerhatástani Intézet
 6. Kis ízületek fájnak reggel
 7. Сьюзан отвернулась.
 8.  Вам нужно знать только одно: он будет найден.

Ezek lehetnek öröklöttek is, de többnyire az élet során, környezeti vagy életmódbeli hatások miatt kialakuló génhibákról van szó. Ha az gyógyszeres kezelés génekben kialakult mutációk száma elér egy bizonyos mennyiséget — általában mutációról szokás beszélni — akkor daganat alakulhat ki.

Gén-szintű diagnosztika

Ennek oka, hogy az említett mutációk a sejtosztódás jeleit közvetítő fehérjék feltétel nélküli aktivációját idézik elő. Ennek hatására a korábban egészséges sejtek úgy érzékelikhogy jelen van bennük a növekedésre és osztódásra utasító parancs. Éppen a fent leírt folyamatba avatkoznak be a célzott daganatellenes gyógyszerek.

A kulcs-zár mechanizmusnak köszönhetően hozzákötődnek azokhoz a fehérjékhez, amelyek a mutációk miatt hibásan kezdtek el működni, és gátolni kezdik a működésüket. Ennek következtében a káros sejtosztódás leáll. Milyen típusai vannak jelenleg a célzott daganatellenes kezeléseknek?

Kapcsolódó cikkünk

A célzott daganatterápiáknak jelenleg is több  típusa létezik, folyamatosan zajlanak azonban azoknak a gyógyszereknek a klinikai tesztjei is, amelyeknél egyre újabb hatásmechanizmusokat próbálnak ki.

A gyógyszeres kezelés terápiák főbb típusai: Monoklonális antitestek Az első csoportba az úgynevezett monoklonális antitestek tartoznak.

Az antitestek fehérjék, maga a kifejezés pedig ellenanyagot jelent magyarul. Gyógyszeres kezelés monoklonális ellenanyagokat jelenleg már többféle rosszindulatú daganat — például emlőrák, tüdőrák, vastagbélrák,— kezelésében is általánosan alkalmazzák. Ízületi fájdalom a váll gyakorlatok során tirozin-kináz gátlók A második csoportba azok a szájon át szedhető, gyomorból és bélből felszívódó, kismolekulájú szerek tartoznak, amelyek a legtöbbször az úgynevezett tirozin-kináz enzimet gátolják.

Dózsa Izabella tüdőgyógyászt a tünetekről és kezelésről kérdeztük. COPD kezelése gyógyszerekkel A COPD kezelése során használatos szerek szétválaszthatóak a megelőzésre, a tünetek súlyosbodásának megszűntetésére szolgáló készítményekre.

A tirozin-kináz gátlók közé tartoznak például a  a tüdőrák bizonyos típusai ellen alkalmazható EGFR tirozin-kináz-gátlók. Hogyan dönthető el, hogy ki részesülhet célzott daganatellenes kezelésben? A szakemberek ennek kiderítésére  az úgynevezett molekuláris diagnosztikai vizsgálatokat alkalmazzák.

vállizületi gyulladás gyógytorna

Ennek során — a daganatsejtek bizonyos génszakaszainak elemzésével — a vizsgálatok célja kideríteni azthogy az adott tumor hordoz-e bizonyos fajta mutációkat, vagy sem. Amennyiben igen, az többnyire azt jelenti, hogy várhatóan eredményes  lesz az adni kívánt célzott kezelés. Más  biomarkerek esetén  viszont éppen a mutáció jelenléte lesz az, amely miatt nem alkalmazható célzott terápia.

A KRAS gén például az egyik jelátviteli útvonal közbenső génje, amelynek egy bizonyos génszakaszban kialakult mutációja serkenti a sejtosztódást egyúttal felfüggeszti az adott jelátviteli útvonal gátlását végző gyógyszer hatását. Éppen ezért a KRAS mutáció vizsgálata tüdő adenocarcinomák és vastagbélrákok biológiai kezeléséhez szükséges.

 • A depresszió gyógyszeres kezeléséről részletesebben A gyógyszerek megfelelő használata A depresszió gyógyszeres kezelésének a legmegfelelőbb tüneti reakció vagy rendeződés eléréséig tartó rendszerint hetes akut kezelésből és a visszaesés megelőzésére szolgáló, további hat havi folyamatos kezelésből kell állnia.
 • Szívelégtelenbségben önmagában a gyógyszeres kezelés optimalizálása is gyakori betegkontrollt jelentő, több hónapot igénybe vevő folyamat.
 • COPD kezelése - Hogyan lehet kezelni a COPD-t - Tüdőközpont
 • Terápiák Gyógyszeres kezelés: klasszikus kemoterápiák és célzott terápiák A legtöbb esetben az áttétes vastagbélrákot és végbélrákot kemoterápia alkalmazásával kezelik.
 • Gyógyszeres kezelés szívelégtelenségben - Magyar Nemzeti Szívalapítvány