Csípő endoprotezis


Az orvosi fizikális vizsgálatok és az elkészült röntgenfelvételek alapján megállapítottuk, hogy panaszainak hátterében csípőízületi kopás coxartrózis áll. Szükséges, hogy csípő endoprotezis műtét előtt még egy alkalommal szóban és írásban is ismereteket szerezzen betegségéről, az elvégzendő műtétről, és arról, mit tehet Ön, hogy fájdalmai csökkenéséhez hozzájáruljon.

Fontos számunkra és kötelességünk, hogy Önt tájékoztassuk, hogy Ön felelős döntést hozhasson, amikor a tájékoztató füzet végén beleegyezését kérjük a beavatkozás elvégzéséhez.

Éppen ezért kérjük, olvassa el tájékoztató anyagunkat, és konzultálja meg minden kérdését kezelőorvosával! Hogyan épül fel a csípőízület?

A csípőízület egyik alkotóeleme a medencecsont homorú, félgömb alakú, porccal borított része: a vápa, amely befogadja a combcsont gömb alakú, ugyancsak porccal fedett fejét. Az ízületet az ízületi tok és erős szalagok tartják helyben és az ízületet alkotó két csonton tapadó izmok mozgatják.

A kiadvány további cikkei

Medencecsont Vápa Combfej Combcsont 1. Az ízületi tükörporc-borítás elkopik, egyenetlenné válik. Mozgás során megnő a súrlódás. A csípő endoprotezis porcdarabok hatására az ízületi tok belhártyája gyulladttá válik.

Fokozódik az ízületi folyadék termelése, ez feszüléshez vezet. A kialakuló meszesedés miatt az ízület mozgásterjedelme beszűkül, és fájdalmassá válik. Milyen okok váltják ki az ízület kopását? Beszélhetünk elsődleges ízületi kopásról primer artrózisról. Ebben az esetben a leggondosabb vizsgálatok sem tudják kideríteni, hogy mi okozta a csípő porckopását.

A betegség kialakulásában nagy szerepet játszhat a biológiai elöregedés, illetve a degeneratív elváltozások. Beszélhetünk másodlagos ízületi kopásról szekunder artrózisról.

Ebben az esetben korábban lezajlott betegségek okozzák a porc pusztulását. Gyermekkorban: Veleszületett csípőficam.

csípő endoprotezis fájdalom a bal kéz hüvelykujjának ízületében

Perthes-kór: a második leggyakoribb csípőízületi betegség, ami 3 13 éves kor között fordul elő. A combfej vérkeringési zavarával függ össze.

Serdülőkorban: A combfej-elcsúszása a növekedési vonalban: traumás csípő endoprotezis hormonális zavaron alapuló betegség. Ízületi sérülések, gyulladások. Felnőttkorban: Combnyak- illetve csípőtáji törések. Ízületi gyulladások, reumatológiai kórképek. Combfej-elhalás combfej - nekrózis : ennek oka lehet: - alkoholizmus - szteroid-szedés - ismeretlen eredet Melyek a betegség alapvető tünetei? Fájdalom, melynek jellemzői: Reggeli ébredést, hosszas egyhelyben tartózkodást követően jelentkezik, majd bemozgatás után enyhül indulási fájdalom.

Megterhelésre, hosszabb járáskor fokozódik. Nyugalomban enyhül vagy csípő endoprotezis. Az alsó végtagon elöl a lágyékba, combba, térd felé kisugárzik.

 • Ízületi atrófiás kezelés
 • Személyes adatok feldolgozása.
 • Fájdalom a térd csésze alatt
 • Követni a beavatkozás mellékhatásait, szövődményeit.
 • A fájdalomtól mindenki szabadulni akar.
 • Ízületi kezelés zabliszttel
 • Mit kell tudni a csípőprotézisről mű-ízületről?

Járóképesség, járástávolság lecsökkenése. A végtag megrövidülése. Mindezek sántításhoz vezetnek. Milyen kezelési lehetőségek vannak? Nem műtéti konzervatív kezelés Célja: Eszközei: A fájdalom csökkentése Az ízület hasznos mozgásterjedelmének növelése Izomerő fokozása Sántítás csökkentése Gyógyszeres kezelés: - gyulladáscsökkentők - fájdalomcsillapítók - izomgörcsoldók, lazítók Reumatológiai kezelések: fizioterápia, gyógyfürdő-kezelés balneoterápia Mozgásterjedelem bővítő torna 2.

Műtéti operatív kezelés Ha a nem műtéti kezelési módok már hatástalanok, valamint a klinikai és röntgenvizsgálatok igazolják a diagnózist, műtétet javasolhat az orvos. Fontos a műtét idejének kiválasztása, ami főleg a beteg fájdalomtűrő képességétől és a stabilizáló izomzat állapotától függ.

Csípőprotézisek fajtái: 1. Cementes protézis A műanyagból készült vápát, és a combcsontba illeszkedő fém szárat gyorsan szilárduló csípő endoprotezis csontcement rögzíti a csonthoz.

A cementes protézis a ragasztóanyag megszilárdulása után teljesen stabil, terhelhető.

A műtéti kockázat jelentősen csökkenthető a beteg részletes kivizsgálásával és előkészítésével.

Itt a vápa csak műanyag komponensből áll, benne a helyzetét jelző RTG képen fémgyűrűvel. Hátránya, hogy az implantátum esetleges kilazulásakor a protéziscsere során gyakran csontvesztéssel jár a cement eltávolítása. Cement nélküli protézis Ezt a technikát leggyakrabban fiataloknál, illetve 60 éves kor alatt ajánlják, amikor a csontállomány még alkalmas körbenőni a protézis szárat és a vápát.

Csípőprotézis műtét (endoprotézis is), műízület – TEP

Itt ragasztóanyagot nem használnak. Cement nélküli protézis esetén a vápa két részből áll, külső fémcsészéből és műanyag betétből. A fémcsészébe behelyezett műanyag betét fogadja be a protézisfejet. A szár fémből készül az abszolút szövetbarát titánból, vagy titán bevonatú anyagbólfelszínét egyenetlenre munkálják meg, lehetővé téve, hogy a csontszövet, benőve az egyenetlenségekbe, kellően rögzítse az implantátumot.

Ez a rögzülés mintegy 2 hónapot vesz igénybe, ezért az ilyen műtétek után kb.

ütés az ujj ízületén sérülés után térdízület gyulladás neve

Mind a cementes, mind a cement nélküli protézisek várható, élettartama a terheléstől, használattól illetve csontállomány állapotától függően körülbelül év lehet. Befekvés előtti előkészületek: Góckeresés a rejtett fertőzések keresése Pl.

Fontos a kezelésük, mert egy fertőzés forrásaként szerepelhetnek, amelyből a kórokozók a véráram útján eljuthatnak a protézisműtét területére és a műtét után sebgennyedést okozhatnak. Belgyógyászati előkészítés szükség esetén. Tapasztalatunk szerint a csípőprotézis beültetés alatt vagy közvetlen utána a Beteg vérpótlásra, transzfúzióra szorulhat.

A csípőprotézis műtét leírása és szükségességének okai

Saját vér biztosítása autotranszfúzió amennyiben egészségi állapota lehetővé teszi, és orvosa ezzel egyetért - a csípő endoprotezis legkevesebb szövődmény veszélyét hordozza. A vérpótlás lehetőségeiről külön csípő endoprotezis anyag áll rendelkezésre, kérje orvosától. Előkészületek a kórházban, műtét előtt: A műtét előtti délután trombózist vérrögösödést gátló injekciót, éjszakára nyugtató tablettát kap.

A műtét napján: - kivehető fog-protézis eltávolítása - körömlakk lemosása - trombózis gátló harisnya vagy fásli föltétele - Az altató orvossal előzetesen csípő endoprotezis a szokásos gyógyszerek bevételét illetőleg! Amennyiben a műtét napján szükséges a saját gyógyszerek bevétele kérjük, csípő endoprotezis csak egy korty víz segítségével tegye! Sebészeti beavatkozás műtét esetén minden beteg ki van téve sebfertőzés veszélyének, függetlenül attól, hogy a beavatkozásra mely egészségügyi intézményben kerül sor.

Ezért kiemelten fontosnak tartjuk betegeink tájékoztatását, felkészítését annak érdekében, hogy gyors gyógyulásban ők maguk is közreműködhessenek. A betegek számára rendelkezésre álló legfontosabb sebfertőzést megelőző módszer a személyi higiénés szabályok ismerete és betartása! Ha a műtét előtti fertőtlenítő fürdés elmarad vagy nem megfelelő, ez elősegíti a sebfertőzés műtét utáni kialakulásának lehetőségét, azáltal, hogy az ember szervezetében élő, normál körülmények között betegséget nem okozó baktériumok bőr, nyálkahártya, gyomor-bél traktusa friss műtéti sebbe bekerülve és elszaporodva gennyesedést okozhatnak.

Az ajánlott fertőtlenítő eljárás műtéti beavatkozás előtt Műtétre kerülő betegnél közvetlenül műtét előtt csípő endoprotezis zuhanyozáshoz fertőtlenítő folyékony szappant biztosítunk. Műtét előtt a járóbeteg maga gondoskodik a személyi higiénéjéről, de minden esetben kérjük, kérjen segítséget az ápoló személyzettől, ha csípő endoprotezis műtéti területet egyedül nem tudja megmosni.

Fekvőbeteg esetén ezt a feladatot a szakápolók veszik át a betegtől. Kisgyermek esetén a gyermek fürdetését a szülő és az ápoló személyzet közösen végzi, felügyeli. Mindkét esetben kiemelt figyelmet kell fordítani a műtéti terület fertőtlenítő lemosására! A műtét utáni lábadozás Fontos a napi rendszeres fürdés, kivéve a műtéti területet, amíg azt kötés fedi. Miután a műtéti területről a fedő kötés eltávolításra kerül és az orvos nem rendelkezik máskénta napi fürdés javasolt a zuhanyzás során a műtéti területet is meg kell tisztítani.

csípő endoprotezis

A teljes sebgyógyulást követően visszaáll az Ön által megszokott ülőfürdő vagy zuhanyzás napi rend. Mi történik Önnel a műtőben?

csípő endoprotezis

A műtétet gerinc-érzéstelenítésben vagy altatásban narkózisban végezzük. Az érzéstelenítés és az altatás jellemzőiről külön tájékoztató anyag áll az Ön rendelkezésére.

 • A csípőízületek kezelésének maradék diszplázia
 • Hogyan lehet kezelni az ízületi gyulladást ujjak áttekintés
 • Coxarthrosis - A művi csípőízületről betegek számára Dr.
 • Ízületi hőkezelés
 • A világ orvostudománya az artrózis kezelésében

Az altatóorvos szóban is tájékoztatja Önt a műtéti érzéstelenítést illetően, ezt követően tesz Ön erről külön beleegyező nyilatkozatot. Tekintettel arra, hogy az általunk általánosságban használt fertőtlenítőszerre vagy gyógyszerre egy egy betegnek túlérzékenysége allergiája lehet, és ha Önnek erre utaló információja van, ezt a műtét megkezdése előtt kérjük, ismételten jelezze.

Kérjük, amennyiben korábban vérátömlesztésben részesült, ezt az operáló - team felé jelezze.

csípő endoprotezis könyökbetegség ízületi gyulladás

Egyéni elbírálás alapján vizelet elvezető katétert vezetünk a húgyhólyagba. A műtéti terület borotválása csípő endoprotezis szükséges.

Csípőprotézis műtét - leírása, okai és kezelése

A műtét területén a bőrt többször lemossuk fertőtlenítő folyadékkal. Steril lepedőkkel letakarjuk, csak a műtéti területet hagyjuk szabadon. A műtét menete: A csípőízületet több irányból, elölről, oldalról, és hátulról is fel lehet tárni. A bőr és a bőr alatti szövetek megnyitása után vérzéscsillapítás következik, majd az izomzat épségére ügyelve eljutunk az ízület tokjáig, és azt is megnyitjuk. A combfejet kifordítjuk vápájából és a combnyakat a megfelelő síkban lefűrészeljük.

Csípőprotézis-műtét utáni teendők

A csontos vápát porctalanítjuk, kimélyítjük, és elhelyezzük benne a cementes vagy cement nélküli művi vápát. Ezt követi a combcsont velőűrének megmunkálása. A protézist ideiglenesen a helyére illesztjük, meggyőződünk a kellő stabilitásról és a méretek helyes voltáról.

Ezután a combcsontba véglegesen beépítésre kerül a cementes vagy cement nélküli szárkomponens a művi ízületi fejjel. A szárat a fejjel a vápába helyezzük, funkcionális próbát végzünk. Bevarrjuk zárjuk a sebet, steril kötéssel látjuk el és még a műtőasztalon ellenőrző röntgenfelvétel készül. A műtéthez többszörösen ellenőrzött központilag vagy egyénileg sterilizált műszereket, implantátumokat használunk.